Kuopio (SF) – Onderkoelde muizen brengen de resultaten van een geheugentest in de war.


Koukleumen is niet leuk, ook niet voor muizen. Muizen raken al snel onderkoeld en gaan daardoor langzamer zwemmen. En dat is lastig als je eigenlijk hun geheugen wilt testen, het kan je resultaten behoorlijk in de war schoppen.
Het zogenaamde 'Morris water maze' is een geheugentest voor muizen. Gedragswetenschappers laten een muis rondzwemmen in een zwembad met onder water een klein platform. De muis zal op zoek gaan naar het platform, waarop hij kan staan met zijn kop boven water. Daarna wordt de test herhaald, maar dan zonder het platform. De muis zal weer naar de plek zwemmen waar het platform eerst was. Wetenschappers gebruiken deze test nu vooral om te kijken of geneesmiddelen of genetische mutaties het geheugen van een muis beïnvloeden.



Met het 'Morris water maze' worden geheugentests bij muizen uitgevoerd.






Jukka Puoloväli van de universiteit van Kupio in Finland, kwam erachter dat muizen al na vijf testen in een zwembad van 20 ° C last krijgen van onderkoeling. De muizen gaan dan langzamer zwemmen, wat de resultaten van de geheugentest beïnvloedt. De oplossing lijkt eenvoudig: verwarm het waterbad tot 28 ° C en de muizen hebben nergens last van. Andere wetenschappers zetten hun muizen tussen experimenten even onder een lamp om het beestje weer op te warmen.

Mariëtte Bliekendaal