Eindhoven (NL) – Voor luchtkoelsystemen is een combinatie van koele lucht en een beter milieu nog altijd moeilijk te verenigen. Een nieuwe techniek op basis van verdamping van water moet hierin verandering brengen.


Een nieuwe luchtkoeltechniek zorgt voor frissere lucht en is daarnaast goedkoper en minder belastend voor het milieu. Het geheim achter het alternatief voor airconditioning is afgekeken van de natuur. De werking van het nieuwe Breezair systeem is te vergelijken met een frisse zeewind. Door natuurlijke verdamping is de lucht in de buurt van de zee of een flinke rivier altijd koeler. Als de warme lucht langs het wateroppervlak stroomt, verdampen kleine waterdruppels. De warmte die de druppels nodig hebben om te verdampen, onttrekken zij van de lucht, die hierdoor afkoelt.
De nieuwe luchtkoeltechniek werkt volgens hetzelfde principe. Het zuigt warme lucht van buiten aan en leidt die over natte filters. De vochtigheid uit de filters verdampt en neemt warmte op van de lucht. Het apparaat pompt de afgekoelde lucht in het vertrek, waarbij de inmiddels weer opgewarmde lucht via andere kanalen de ruimte verlaat. Voordeel van het nieuwe koelsysteem is dat het steeds nieuwe buitenlucht gebruikt. Daardoor droogt de lucht in de werkomgeving niet uit. De nieuwe koeltechniek gebruikt ook minder energie dan de oude systemen. Daarnaast bevat het nieuwe systeem geen koelelementen, waardoor het gebruik van schadelijke CFK's, vaak gebruikt als koelgas, wordt vermeden.
Koele lucht speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van arbeidsomstandigheden. De productiviteit van de mens neemt rap af wanneer de temperatuur boven de 22 °C komt. Boven de 32 °C neemt de resterende productiviteit zelfs af met bijna vijf procent per graad.

Het nieuwe koelsysteem zuigt warme buitenlucht aan en pompt de lucht gekoeld de ruimte in, terwijl de reeds aanwezige lucht via andere kanalen het vertrek verlaat.

Sabrine Caspers