Negen nieuwe medicijnen dongen mee naar de titel ‘meest innovatieve en betekenisvolle geneesmiddel van 1999’; de Galenusprijs 2000. Een onafhankelijke jury van deskundigen reikte op 23 mei 2000 in Utrecht de prijs uit aan het geneesmiddel: Remicade.


Utrecht (NL) – Remicade – een product van Centocor B.V. in Leiden – is de eerste van een geheel nieuwe geneesmiddelenklasse en is therapeutisch zeer effectief bij patiënten met de ziekte van Crohn. De ziekte van Crohn is een ernstige chronische darmontsteking die vaak al op jonge leeftijd begint en waarvan de oorzaak nog onbekend is. De ziekte gaat gepaard met de vorming van fistels. Dit zijn kleine ontstoken kanaaltjes in de darmwand, die bijzonder moeizaam te bestrijden zijn. Vanuit de darm kunnen fistels een open verbinding maken met de huid maar ook met andere organen, zoals met de blaas of vagina.

Remicade is het allereerste geneesmiddel dat daadwerkelijk zorgt voor de sluiting van fistels. Remicade blokkeert de activiteit van een bepaald stofje in ons lichaam, namelijk TNF (tumor necrose factor). TNF is een eiwit dat signalen van cel tot cel doorgeeft en op deze manier een rol speelt bij het ontstaan en in stand houden van diverse chronische ontstekingen.
Momenteel is Remicade in Nederland geregistreerd voor de behandeling van de ziekte van Crohn en in juni 2000 wordt de registratie voor reuma.

Inge Mutsaers