Den Haag (NL) – De Groningse hoogleraar pathofysiologie van de ademhaling Dirkje Postma ontvangt de NWO/Spinoza-premie 2000. Ze ontvangt een bedrag van drie miljoen gulden (ca. zestig miljoen Bfr).


Dirkje Postma behoort tot een van de toponderzoekers in de wereld op het gebied van astma en de longziekte COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Dat artsen nu onderscheid maken tussen beide ziekten is te danken aan haar onderzoek. Ze beschreef de klinische syndromen van de twee longziekten. Haar op genetisch onderzoek gebaseerde beschrijving wordt gezien als een doorbraak.

De lijst met publicaties van Postma is groot. Haar werk is internationaal en nationaal erkend. Ze vervult een groot aantal functies in binnen- en buitenland. Ze is verbonden aan het Nederlands Astma Fonds, de Wereldgezondheidsorganisatie en het Amerikaanse National Institute of Health.

“Het Groningse CARA-centrum, haar team en haar onderzoek leidt Postma met degelijkheid. Ze neemt deel in grootschalige internationale onderzoeken,” aldus het NWO. Deze organisatie verwacht dat Postma verder zal gaan met het uitzoeken van de mechanismen die aandoeningen van de luchtwegen veroorzaken. Hierbij zal ze naar alle waarschijnlijkheid nieuwe wegen inslaan. Postma liet weten zich te zullen inzetten voor intensieve samenwerking met immunologen en patholoog-anatomen.

Irene Husmann

Meer informatie: E.J.M. Weersink, D.S. Postma en G.H. Koëter. CARA – Astma, chronische bronchitis en emfyseem. Natuurwetenschap & Techniek 1993, 11.