Begin februari is de jaarlijke internetwedstrijd ThinkQuest van start gegaan. Deelnemers uit diverse landen ontwikkelen daarbij in een internationaal team van drie scholieren of studenten een thematische website. In Caïro zal in november de finale plaatsvinden.


ThinkQuest Nederland regelt dit jaar voor de vierde keer de Nederlandse deelname aan de ThinkQuest Internet Challenge. Middelbare scholieren van 12 tot en met 19 jaar kunnen meedoen aan deze wedstrijd. De laatste jaren hebben Nederlandse deelnemers hoge ogen gegooid bij de finales. De prijzen voor winnaars variëren van computers tot geldprijzen van maximaal 25.000 dollar.

Tot 1 mei 2000 kunnen leerlingen zich inschrijven voor de ThinkQuest Internet Challenge of een van de twee andere categorieën. Aan ThinkQuest Junior kunnen leerlingen van groep 6, 7 of 8 van de basisschool meedoen. Een nieuwe categorie is ThinkQuest-BVE, waarmee ThinkQuest Nederland zich richt op het Nederlandse middelbare beroepsonderwijs (ROC’s, AOC’s, middelbare vakopleidingen). Een indruk van de mogelijkheden biedt de bibliotheek van Nederlandse inzendingen van de laatste jaren.

Na inschrijving krijgen teams een account op de webserver van de organisatie. Tot 15 augustus 2000 hebben ze de tijd om hun website te bouwen. Daarna beoordeelt een jury het resultaat. In oktober presenteren alle teams hun website bij de Nederlandse ThinkQuest Finale. Voor de winnaars in de categorie ThinkQuest International Challenge en ThinkQuest-BVE wacht een cheque van Dfl. 10.000,-, van het beste ThinkQuest Junior-team ontvangt ieder lid een supersnelle pc, en de school ook.
In Egypte strijden de beste teams uit de hele wereld vervolgens in november om een beurs ter waarde van 25.000 dollar. Die finale wordt uiteraard georganiseerd door de internationale ThinkQuest-organisatie.

Erick Vermeulen