Amsterdam (NL) – Vanuit Saint Hubert in de Ardennen vertrokken zaterdag negentien gasballonnen voor de 44e Gordon Bennett Cup, het officieuze wereldkampioenschap gasballonvaren.


Toen vorig jaar Philippe De Cock en Ronny Van Havere in de Verenigde Staten de vorige editie van de Gordon Bennett Cup wonnen, betekende dit dat dit jaar België de wedstrijd organiseert. Op zaterdag vertrokken de gasballonnen. Wie zal dit jaar de grootste afstand afleggen?

Na drie dagen zijn al diverse deelnemers geland. Dat wil niet zeggen dat ze allemaal kansloos zijn. Het gaat immers om de grootste afgelegde afstand. Een Frans team had waarschijnlijk last van een lekke ballon, en kwam niet verder dan 32 kilometer, in Luxemburg. Kaartjes die de route tonen, laten zien dat de ballonnen vanuit het startpunt in een soort spiraal uitwaaieren. Nadat de ballonnen eerst naar het zuidwestelijke richtingen gingen, verlegden diverse ballonnen hun koers naar het zuidoosten. Een Duits team bereikte uiteindelijk de Noordzee, en koerste langs de Nederlandse kust en de Waddeneilanden richting Denemarken. Een ander Duits team slaagde er niet in Engeland te bereiken en is uiteindelijk in de Noordzee geland. Een Belgisch fregat kan hopelijk de ballon nog redden.
Het Belgische team koerste in de richting van Parijs. Het Nederlandse team, met de Festo Flyer, koerst richting Alpen en is via het zuiden van München op weg naar Slovenië. Ze hebben meer dan vierhonderd kilometer afgelegd. Ze worden op de voet gevolgd door het Amerikaanse team, dat iets westelijker over de Alpen is gevlogen, tot voorbij Genua.

Wordt vervolgd…

Erick Vermeulen