Amsterdam (NL) – Vijf dagen na de start van de Gordon Bennett Cup vanuit de Belgische Ardennen, zijn de meeste deelnemende gasballonnen geland. Nog twee teams moeten zich melden, en dan is bekend wie dit jaar de Cup wint.


Hoe lang kun je met een gasballon in de lucht blijven hangen, en hoe ver kom je dan? Bij het officieuze wereldkampioenschap gasballonvaren bepaalt de afstand die de met duizend kubieke meter gas gevulde ballonnen hebben afgelegd, wie er wint.

Duidelijk is dat Europa een moeilijker omgeving biedt voor een grote afstand, dan de Verenigde Staten. Daar bereikten de deelnemers vorig jaar afstanden van 1500 kilometer. Dit jaar, tijdens de Gordon Bennett Cup 2000, lijkt de duizend kilometer onhaalbaar. Het Belgische team bleef steken na 240 kilometer en is geland in het Franse Maulers. Het Nederlandse team is uiteindelijk in Oostenrijk geland. Was dat het uiterst haalbare, of wilden ze een mogelijke landing in Joegoslavië – gevolgd volgens de wedstrijdregels door een diskwalificatie – voorkomen? Hun kilometerteller bleef staan op 623. De Amerikaanse deelnemers Richard Abruzzo en Rymer Davis kwamen uit in Italië en staan daar met hun ballon in Capoli, na 745,3 kilometer.
Voor de uiteindelijke uitslag is het wachten op het resultaat van de Duitse deelnemerse Eimers Wilhelm en Bernd Landsmann, en dat van het Amerikaanse team John Kugler en Ralph Sheese. Met name de Duitsers maken nog een kans. Ze hebben vanuit de Ardennen een route over de Noordzee gekozen en bevinden zich in de nabijheid van het Zweedse Malmo. Pas als die laatste scores officieel zijn, is bekend wie dit jaar de Gordon Bennett Cup heeft gewonnen.

Erick Vermeulen