Zaterdagavond 2 oktober om 10.00 uur stijgt de Festo Flyer, de Nederlandse gasballon, op vanuit Albuquerque. Bij de Gordon Bennett-race, het officieuze wereldkampioenschap Gasballonvaren, hopen ze een ereplaats te halen. Inmiddels is de officiële uitslag binnen. De winnaar is: België.


Uiteindelijk neemt een recordaantal van twintig gasballonnen deel aan de Gordon Bennett-race 1999. Bij deze race, in 1906 voor het eerst uitgeschreven door tijdschriftuitgever Gordon Bennett, is de winnaar die gasballon die de grootste afstand, gemeten in een rechte lijn, aflegt. Twee jaar geleden behaalde het Nederlandse team de bronzen medaille. Dit jaar hoopten ze op een hogere klassering, met name vanwege een speciale opblaasbare en dus lichte mand.

In de loop van zondagochtend komen de eerste berichten van deelnemers binnen. Het Australische vrouwenteam doet het enorm goed. De Nederlanders belanden, dankzij aanwijzingen van meteoroloog Jacob Kuiper, in een gunstige luchtstroom in de richting van Oklahoma. Dankzij de begeleiding door Kuiper weten ze diverse onweersbuien te vermijden, waar andere deelnemers zijn gedwongen om naar het aardoppervlak terug te keren.
Op zondagavond 3 oktober is het Australische team geland, na circa vijfhonderd kilometer, evenals een Engels en een Frans team. Verdere berichten zijn spaarzaam; de piloten willen hun positie niet zo graag verklappen. Het Amerikaanse team van Troy Bradley en Bruce Hale gaat aan de leiding, maar landt dan aan het eind van de ochtend op een afstand van ruim duizend kilometer van het startpunt.
Op 4 oktober, maandagochtend, zijn er nog negen teams in de race, waaronder het Nederlandse en het Belgische team. De Belgen Philippe De Cook en Ronny Van Havere gaan dan aan de leiding, met inmiddels zo'n vijftienhonderd afgelegde kilometers. Om 8:16 uur 's avonds (plaatselijke tijd) landen zij in de staat Mississippi. De officieuze afstand bedraagt 1665 kilometer.

Dinsdagochtend zijn er nog maar twee teams in de lucht, het Nederlandse en het Oostenrijkse. Dat wil niet zeggen dat zij automatisch leiden – het gaat immers niet om de vaartijd maar om de afstand. Het Belgische team heeft, dankzij een gunstige luchtstroom, een prima score neergezet. Uiteindelijk landen de twee laatste gasballonnen in de staat Oklahoma.
Maandag 11 oktober maakte de jury de definitieve uitslag bekend. De Nederlandse Festo Flyer staat op de vierde plaats, vlak achter Oostenrijk, met een afstand van 1518 kilometer. Voor deze toch iets teleurstellende plaats is een technisch probleem verantwoordelijk: het team lukte het niet om binnen vier uur na landing de organisatie daarvan op de hoogte te stellen. Op de tweede plaats staat een van de Canadese teams (1554 kilometer) en op de eerste prijkt het trotse Belgische team. Wellicht stijgen volgend jaar de gasballonnen vanuit Vlaanderen op voor de millenniumeditie van de Gordon Bennett-race.