Australische biologen hebben geen bewijs gevonden dat de feromonen die in veel parfum zitten anderen aantrekken.

Er is nog geen bewijs gevonden dat de feromonen die in veel parfum zitten je aantrekkelijker maken.
Afbeelding: Pixabay

Feromonen zijn chemische stoffen die dieren uitscheiden. Met deze stoffen kunnen dieren het andere geslacht aantrekken en stimuleren om met ze te paren. De vraag is of er ook menselijke feromonen bestaan. Deze vraag is nog onbeantwoord, maar toch maakt de parfumindustrie al veelvuldig gebruik van stoffen waarvan men denkt dat het feromonen zijn.

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn
LEES OOK

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn

Zorgen over in fabrieken gemaakt voedsel, en over vleesvervangers in het bijzonder, zijn misplaatst, zegt bioloog Jenny Chapman.

Voorbeelden van die stoffen zijn androstadienon (AND) en estratetranol (EST). Mannen maken de geurstof AND aan, die hun zweet een typische geur geeft. Vrouwen maken de soortgelijke stof EST tijdens hun zwangerschap aan. De stof komt voor in hun urine.

Onderzoekers van de University of Western Australia testten 94 heteroseksuele volwassenen om te onderzoeken of AND en EST hun gedrag beïnvloeden. De groep proefpersonen bestond uit 43 mannen en 51 vrouwen.

Aantrekkelijkheid en ontrouw

De eerste dag van het onderzoek werden de proefpersonen blootgesteld aan een controlegeur en kregen ze foto’s van geslachtsneutrale gezichten te zien. Hierbij moesten ze aangeven of ze mannen of vrouwen zagen. Daarna kregen de mannelijke proefpersonen foto’s van vrouwen te zien en de vrouwelijke proefpersonen foto’s van mannen. Hierbij moesten ze de aantrekkelijkheid en de kans op vreemdgaan van de persoon op de foto aangeven.

De tweede dag werden de proefpersonen willekeurig blootgesteld aan AND of EST. Ze moesten dezelfde testjes doen als op de eerste dag.

Uit het onderzoek bleek dat AND en EST geen invloed hadden op de beoordeling van geslacht, aantrekkelijkheid en mate van vreemdgaan.

Big Brother

De onderzoekers kunnen met deze resultaten niet concluderen dat AND en EST geen feromonen zijn, volgens evolutiebioloog Peter Roessingh van de Universiteit van Amsterdam. ‘Bij een negatief resultaat mag je niet zeggen dat het geen feromonen zijn. Je kunt alleen zeggen dat je experiment geen bewijs heeft opgeleverd dat de door jouw gemeten taken worden beïnvloed door deze stoffen.’ In dit geval zouden AND en EST geen invloed hebben op de aantrekkelijkheid van een persoon op een foto.

Meer weten over hoe je onbewust reageert op signalen van buitenaf? Lees dan het boek Stiekeme signalen: Je wordt beïnvloed en je weet het niet (€20,00). Bestel in onze webshop.

De groep proefpersonen is verder mogelijk te klein om een effect van de feromonen te kunnen vinden, zegt Roessingh. ‘In mijn onderwijs had ik voor een proef over geurreceptie wel 300 studenten nodig om een effect te vinden.’

Toch blijven feromonen een erg lastig onderwerp. ‘Er is wetenschappelijk weinig tot geen bewijs dat er menselijke feromonen bestaan’, zegt Roessingh. Feromonen kunnen namelijk op vele manieren het gedrag van de mens beïnvloeden en dat is ontzettend moeilijk om te meten. ‘Het effect van feromonen is niet altijd direct meetbaar; feromonen kunnen ook een indirect effect hebben. Mogelijk zou je het effect van feromonen in een omgeving zoals Big Brother-huis kunnen meten. Dan kun je mensen continu in huis blootstellen aan feromonen voor langere tijd.’

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: