Diemen (NL) – De Japanse natuurkundige Shuji Nakamura verliest een rechtszaak over de rechten op zijn uitvinding: de blauwe laser en de blauw lichtuitzendende diode.


Dankzij de blauwe laser kunnen cd's en dvd's vier tot vijf keer meer gegevens bevatten. Door de kleinere golflengte kan blauw laserlicht een veel smallere lichtbundel vormen dan rood licht. Digitale gegevensunnen daarom compacter op een disc worden geschreven. De blauwe led creëert mogelijkheden voor nieuwe beeldschermtechnologie en, in combinatie met groene en rode leds, gloeilampen te vervangen. Het octrooi dat aan de basis ligt van deze vindingen stamt uit 1991, en betreft de techniek om vanuit dampfase lagen indiumgalliumnitride op een oppervlak te laten neerslaan.
Shuji Nakamura ontwikkelde de techniek bij het bedrijf Nichia Corporation. Hij was een volhouder, want hoewel zijn superieuren er weinig in zagen en hem bevalen te stoppen met het onderzoek, ging hij stug door. Voor de vele patenten die Nakamura voor Nichia indiende, ontving hij van het bedrijf een bedrag van enkele honderden euro's.
De rechtbank, zo meldt PhysicsWeb, oordeelde dat de patenten eigendom blijven van Nichia. Nakamura had immers tien jaar lang de gelegenheid gehad om zijn rechten op te eisen. Wel zou Nakamura recht hebben op een passende beloning. De jaaromzet van Nichia verviervoudigde met name dankzij de 'blauwe' producten tot zo'n zestig miljard euro's. De passende beloning is nog niet bepaald, maar de advocaat van Nakamura wil in ieder geval in hoger beroep gaan.


Erick Vermeulen