München (D) – In de moderne verzorgingsstaat ontstaat een nieuwe categorie machines: de servicerobots. Die nemen alle zware, vieze, saaie en moeilijke klusjes over. Een onderzoeker van het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung IPA in Stuttgart ontvangt voor zijn bijdrage aan deze ontwikkeling de Joseph von Fraunhoferprijs.


Poetsen en zuigen, klimmen, koffie halen: servicerobots kunnen het leven gemakkelijk maken. Een modern huishouden staat vol met elektrische apparatuur – van wasmachine tot broodrooster – maar die moeten wel worden bediend. Met de toenemende prestaties van mechanica, besturingstechniek, sensoren en programmatuur kunnen robots nu op nieuwe gebieden worden ingezet. Het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung IPA in Stuttgart werkt al jaren aan deze ontwikkeling (zie ook het artikel Stalen gezellen – Machines tot uw dienst, Natuurwetenschap & Techniek januari 1999).

Onderzoekers van het Fraunhofer-instituut gebruikten hun ervaring met industriële robots voor de ontwikkeling van een nieuwe mobiele robotgeneratie, de servicerobots. Terwijl allerwege nog wordt gewerkt aan prototypen, hebben zij al een marktrijp product ontwikkeld. Dit instituut heeft een modulair hardware- en softwareplafform ontwikkeld, waarmee een complete familie van servicerobots kan worden samengesteld. Tot nog toe leidde dat tot een museumrobot, een verzorgingsrobot, een poetsrobot, een klimrobot en een brandweerrobot. Voor deze mijlpaal ontvangt Chistoph Schaeffer, namens de uitvinders, van de Fraunhofer Gesellschafft de Joseph-von-Fraunhoferprijs, een bedrag van 10.000 euro.

Dit platformconcept betekende de doorbraak naar marktrijpe systemen. Het succes van de benadering blijkt uit een licentieverdrag dat IPA heeft afgesloten met een groot Japans concern – Japan is toch wel het land dat wereldwijd een leider op robotgebied is. Doorslaggevende factoren waren daarbij de betrouwbaarheid, het navigatievermogen en de eenvoudige bediening van het modulaire systeem. Dit jaar bewijzen drie autonoom werkende robots in het museum voor communicatie in Berlijn dat het systeem goed werkt. In een half jaar hebben die meer dan driehonderd kilometer tussen de bezoekers afgelegd zonder dat enige storing optrad.

Erick Vermeulen