Rotterdam (NL) – Gerichte geluidsgolven 'koken' tumorcellen pijnloos dood.


In mei start het Academisch Ziekenhuis Rotterdam proefnemingen met een nieuwe behandelwijze voor tumoren. De combinatie van gerichte geluidsgolven en magnetic resonance imaging-beeldvormingstechnieken (MRI) vormt vooral een doorbraak in de patiëntvriendelijkheid.

Bij de zogeheten Magnetic Resonance Guided Focused Ultrasound Therapy brengt de arts de tumor zeer nauwkeurig in beeld met MRI-apparatuur. Vervolgens voert hij met gerichte geluidsgolven de temperatuur van het kankerweefsel op tot 70°C. Na de behandeling ruimt het lichaam de afgestorven cellen binnen enkele weken vanzelf op. Het gezonde weefsel dat de tumor omringt, blijft vrijwel onbeschadigd, doordat het op één millimeter afstand van de behandelde plek alweer de normale lichaamstemperatuur heeft.

De nieuwe behandelwijze is trefzeker en pijnloos. Een operatie en verdoving zijn overbodig. Artsen verwachten dat de bijwerkingen beperkt blijven tot een enigszins geïrriteerde huid en een wat vervelend gevoel op de behandelde plek. Deze milde klachten verdwijnen echter spoedig na de behandeling.
Naast de Rotterdamse instelling zijn onlangs nog twee Europese ziekenhuizen met de nieuwe techniek begonnen, één in Londen en één in Berlijn. De behandeling staat nog in de kinderschoenen, maar in onder meer de Verenigde Staten zijn al hoopvolle resultaten gemeld.

Mirjam Leunissen