Canberra (AU) – Genetische sterilisatie van fruitvliegjes kan een vliegenplaag op de boerderij voorkomen.


Hoe voorkom je een plaag van fruitvliegjes? Steriliseer de mannetjes gewoon! Australische onderzoekers van het onderzoeksinstituut CSIRO hebben dit weten te bereiken met een genetisch trucje.
Fruitvliegjes hebben een gen dat essentieel is voor de aanmaak van sperma, het zogenaamde boule-gen. De onderzoekers maakten korte stukjes
RNA die het mRNA afkomstig van het boule-gen blokkeren, zodat er geen instructies meer terechtkomen bij de eiwitfabriekjes. Aan het korte RNA maakten de onderzoekers een schakelaar, waardoor het boule-gen niet geblokkeerd wordt als de vliegen antibiotica krijgen.
Om te testen of het mechanisme werkte, stopten de onderzoekers simpelweg met het toevoegen van antibiotica aan het voedsel van de vliegen. Van de drie verschillende stammen die de onderzoekers hadden gebruikt, werden van één stam alle mannetjes steriel, van een tweede stam 77% en van een derde stam 21%.
De techniek is nog niet perfect. “Er zijn behalve boule nog andere genen die de vruchtbaarheid beïnvloeden” zegt Steven Whyard van het CSIRO,
“We moeten meerdere genen proberen uit te schakelen.” Ook zijn andere onderzoeksgroepen bezig met het proberen te voorkomen van vliegenplagen, zoals ervoor zorgen dat er alleen maar mannetjesvliegen worden geboren.
De onderzoekers willen dezelfde techniek ook bij andere dieren gaan proberen. Zo worden genetisch gemodificeerde zalmsoorten gekweekt. Als de vissen ook zo'n schakelaar mechanisme zouden krijgen, zouden zij zich na ontsnapping in de vrije natuur niet meer kunnen voortplanten. Deze techniek kan dus voorkomen dat er genetisch gemodificeerde zalmen in de natuur voorkomen.

Mariëtte Bliekendaal