Amsterdam (NL) – Celdeeltjes uit de vaatwand en witte bloedcellen zijn de oorzaak van zwangerschapsvergiftiging.


Een probleemloze zwangerschap is niet voor iedereen weggelegd. Bij enkele duizenden vrouwen per jaar treden complicaties op, zoals zwangerschapsvergiftiging. De oorzaak van deze aandoening was tot nu toe onbekend. Nu blijkt dat minuscule deeltjes in het bloed de doorbloeding verminderen. Dit ontdekte promovenda Marja van Wijk van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Slechte doorbloeding is één van de verschijnselen van zwangerschapsvergiftiging.
De minuscule deeltjes zijn kleine blaasjes die een vaatwandcel of een wit bloedlichaampje kan afgeven. De deeltjes zorgen dat de vaatwand vernauwt, waardoor het bloed minder goed kan doorstromen.
Van Wijk ontdekte dat bij zwangerschapsvergiftiging ook de buitenkant van de vaatwand niet in orde is. De gladde spiercellen trekken samen, waardoor het bloedvat vernauwt.
Van Wijk gebruikte geïsoleerde bloedvaten van zwangere vrouwen. Zij spande twee draadjes door het bloedvat heen. Het ene uiteinde zat aan een vast punt, het andere aan een krachtmeter. Zij diende steeds meer van een stofje toe dat de bloedvaten wijder maakt en keek hoe snel het bloedvat zich vervolgens ontspande. Als het bloedvat eerst was gedrenkt in 'giftige' deeltjes, verwijdde het bloedvat minder snel.
Zwangerschapsvergiftiging is een aandoening die voorkomt bij duizenden vrouwen per jaar. Symptomen zijn hoge bloeddruk, eiwit in de urine en vasthouden van vocht. In ernstige gevallen kunnen moeder en kind sterven. Erfelijke factoren lijken een rol te spelen, evenals reacties van het afweersysteem. Meestal schrijft de arts strikte bedrust voor.

Mariëtte Bliekendaal