Voor het eerst zijn fossielen van dinosauriërs met veren gevonden op het westelijk halfrond. Paleontologen ontdekten drie skeletten in zandsteen in Canada.

De gevonden fossielen waren van ornithomimosauria, ook wel bekend als de struisvogeldinosauriërs. Voorheen dachten wetenschappers dat deze dieren geschubd waren, maar uit de recente ontdekking blijkt ze met veren waren bedekt en zelfs vleugels hadden.

Verendino
Bron: Julius Csotonyi

Paleontologen Darla Zelenitsky en François Therrien vonden de 75 miljoen jaar oude fossielen in de woestenij van Alberta. ‘Dit is een spannende ontdekking, gezien het de eerste geveerde dinosaurus is dit op het westelijk halfrond is gevonden’, meldt onderzoeksleidster Zelenitsky in een persverklaring. Eerder vonden wetenschappers dinosaurusfossielen met veren in China en Duitsland.

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’
LEES OOK

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’

Hoe kan het dat de ene mens kiplekker 90 jaar wordt, terwijl de andere struikelend van ziekte naar kwaal veel jonger overlijdt? Nemo-tentoonstelling L ...

Het onderzoeksteam behaalde daarnaast een tweede primeur. Hoewel voorheen bekend was dat andere tweevoetige dinosauriërs veren hadden, leverde deze vondst het eerste bewijs dat dit ook het geval was voor de ornithomimosauria.

In totaal zijn drie skeletten gevonden: een jong dier en twee volwassenen. Hoewel alle drie veren bleken te hebben, hadden alleen de oudere exemplaren grote veren op hun voorpoten. De ledematen leken daardoor op vleugels. Omdat de dino’s te zwaar zijn om het luchtruim te kiezen, concludeerden de onderzoekers al snel dat de vleugels een ander functie hadden dan vliegen. ‘Gezien de vleugelachtige voorpoten alleen bij volwassen dieren voorkwamen, werden ze waarschijnlijk ook alleen later in het leven gebruikt – misschien bij het baltsen, of het uitbroeden van eieren’, aldus Therrien.

Voorheen dachten wetenschappers dat dino’s met veren alleen in modderige bodem konden fossiliseren. De fossielen in Canada zijn echter in zandsteen gevonden. Dit geeft paleontologen hoop dat ze in vergelijkbare bodem nog veel meer dinosauriërs kunnen vinden.