Nizhniy Novgorod, Ru – Intel stelt software beschikbaar waarmee programmeurs en ontwikkelaars computers een ruimtelijk beeld kunnen geven.


Met de steeds snellere processoren, dalende prijzen van camera’s en bandbreedte voor grafische informatie versturen is het hoog tijd dat computers diepte gaan zien. Programmeurs van Intel hebben software daarvoor vrijgegeven.
Intel stelt de software voor het waarnemen van een driedimensionale omgeving vrij via hun Open Source Computer Vision Library. Dat is een verzameling van vijfhonderd digitale gereedschappen die onderzoekers kunnen gebruiken. Een voordeel van de ‘open source’ is dat de gereedschappen gratis zijn, al moet men zich wel registreren. Intel hoopt dat zijn initiatief de ontwikkeling van 3D-applicaties stimuleert. Inmiddels hebben al tweeduizend mensen zich geregistreerd en software gedownload.
Bij de eerste voorbeelden die Intel noemt, behoren speeltuigen die reageren op de bewegingen van een kind en toepassingen die waarschuwen voor gevaarlijkse situaties. Twee digitale ‘ogen’ volstaan voor een ruimtelijk beeld, net zoals mensen twee ogen gebruiken om diepte te zien. De software moet uit de platte afbeeldingen een ruimtelijk beeld creëren. Onder de toepassingen in de softwarebibliotheek zit materiaal voor herkenning van gebaren en gezichten alsmede voor het volgen van voorwerpen. Bij de vrijgegeven software zit ook de broncode in de computertaal C en een royalty-vrije vergunning voor herdistributie.

Erick Vermeulen