Onderzoekers van de TU Delft hebben bewezen dat de legendarische ontsnapping uit Alcatraz misschien toch succesvol was. De rubberen boot van de ontsnapte gevangenen kwam mogelijk net ten noorden van de Golden Gate Bridge aan wal.

De onderzoekers baseren hun oordeel op stromingssimulaties van de baai van San Francisco. Zij maakten hun stromingsmodellen eigenlijk om de gevolgen van de zeespiegelstijging te bestuderen, maar bedachten gaandeweg dat ze ook opheldering konden bieden over het Alcatraz-mysterie.

Great escape

Alcatraz. Bron: Wikimedia Commons/D. Ramey Logan
Alcatraz.
Bron: Wikimedia Commons/D. Ramey Logan

De legendarische ontsnapping vond plaats op 11 juni 1962, toen de drie gevangenen Clarence Anglin, John Anglin en Frank Morris met een zelfgebouwde boot op pad gingen. Uit de simulaties blijkt dat het tijdstip van vertrek cruciaal was voor hun overlevingskansen. Een ontsnapping vóór 23.00 uur was hopeloos, omdat de gevangen dan op volle zee terecht zijn gekomen. Als de gevangenen echter rond 23.30 uur zijn vertrokken, hebben ze veilig het vasteland bereikt. Nadat ze ten noorden van de Golden Gate Bridge aan wal kwamen, zouden wrakstukken volgens de simulaties zijn afgedreven naar het oosten, richting Angel Island. Precies op de plek waar de FBI inderdaad een peddel heeft gevonden.

AI verbetert hoekschop
LEES OOK

AI verbetert hoekschop

Kunstmatige intelligentie kan voetbaltrainers helpen bij het verbeteren van hoekschoppen. Experts vinden de AI-suggesties voor hoekschopopstellingen i ...

Simulaties

De simulaties zijn te bekijken voor verschillende vertrektijden. In het eerste geval peddelden de gevangen niet. In het tweede geval gebruiken de gevangen hun peddels wel, om hun boot naar het noorden bij te sturen. ‘We hebben een peddelfactor toegevoegd aan de boten omdat we aannamen dat de gevangenen zouden gaan peddelen als ze land in zicht hadden’, zegt hydrologisch ingenieur Fedor Baart in een persverklaring.

Lees ook: