Amsterdam (NL) – Op 31 mei 2000 schreef de Stichting Nederland Cultuur & Innovatie 2000 de Nationale Millennium Prijsvraag uit. Omdat de inschrijvingen in hoog tempo binnenstromen, heeft de Stichting de inschrijftermijn van 1 juli verlengd tot 1 september 2000.


De prijsvraag daagt innovatief talent uit antwoord te geven op de vraag ‘Hoe zie jij Nederland in de 21e eeuw?' De bijna tweehonderd inzendingen die tot nu toe zijn binnengekomen laten een grote creativiteit en diversiteit zien. “Veel Nederlanders hebben een heel eigen visie op de toekomst van Nederland en willen deze graag uitdragen en ontwikkelen. Het blijkt dat cultuur, ondernemerschap en wetenschap door alle lagen van de bevolking heen belangrijk zijn in de gedachten van mensen,” vertelt professor Cees Dam, de voorzitter van de Stichting, “ik denk dat we veel onontdekt talent kunnen laten zien tijdens de prijsuitreiking in november”.

De Stichting Nederland Cultuur & Innovatie 2000 wil met de Nationale Millennium Prijsvraag de vorming en overdracht van ideeën ten aanzien van het derde millennium stimuleren en op gang houden. Daarnaast wil de Stichting ook een algemene impuls geven aan de samenhang tussen kennis, ondernemerschap en cultuur.

Om creatief talent extra te stimuleren heeft de Stichting 1,2 miljoen prijzengeld beschikbaar gesteld. Elke themaprijs krijgt 100.000 gulden. Hiervan moet 75 procent in het project gestopt worden en de rest is voor de winnaar. Deelnemers kunnen zich registreren via de website van de Stichting. De Nationale Millennium Prijsvraag wordt mogelijk gemaakt door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Loek Hermans, en de minister van Economische Zaken, Annemarie Jorritsma.

Ingrid van Vilsteren