Moskou (RU) – Het ruimtevaartcentrum Khrunichev ontwikkelt nieuwe ruimtevaartuigen die zware vrachten moeten vervoeren naar het internationale ruimtestation ISS.


De komende jaren moet de Russische ruimtevaart zorgen voor vijftien lanceringen van het vrachtschip Progress. Het alsmaar groeiende ruimtestation ISS heeft dringend behoefte aan tal van bouwmaterialen en andere vrachten. Helaas blijkt de productiecapactiteit van de Progressschepen beperkt. De producent moet ook nog Sojoezraketten maken.

Een nieuw ruimtevaartuig moet per vlucht 5 ton aan goederen in een baan om de Aarde brengen, in plaats van de 2,2 ton die een Progress kan vervoeren. Deze spacetruck is gebaseerd op een ladingsmodule van het ruimtestation, de Zarya-cargo-unit FGB-2. Deze moet dan worden voorzien van apparatuur en opslaginstallaties. Na aankomst bij het ruimtecentrum laat de lader zich gemakkelijk gebruiken als een opslagmodule aan het Russische deel van het ruimtestation. Binnen enkele dagen zal een beslissing over dit plan worden genomen.
Inmiddels hebben technici van het Khrunichevcentrum ook al ontwerpen gemaakt voor een vrachtruimtevaartuig dat tien ton aan nuttige lading kan vervoeren. Dankzij een modulaire structuur laat die zich gemakkelijk aanpassen aan de aard van de lading (vast of vloeibaar) en de massa. Al in 2001 zou, aldus de directeur van het centrum, de eerste supervracht naar het ruimtestation kunnen worden vervoerd.

Erick Vermeulen