Voor het eerst gaat een mensachtige robot mee op een ruimtemissie. Robonaut 2 zal eind november aan boord gaan van de – meermalen uitgestelde – spaceshuttlevlucht STS-133, de laatste van ruimteveer Discovery.

De humanoïde gaat op weg naar het internationale ruimtestation ISS, waar astronauten gaan testen hoe hij zich gedraagt bij gewichtsloosheid. Op termijn moet de Robonaut 2 helpen bij klusjes in de ruimte, zoals reparaties aan het ruimtestation. Daarvoor moeten astronauten nu nog langdurige en relatief ingewikkelde ruimtewandelingen maken.

Robonaut 2, ruim 1 m lang, is opgebouwd uit koolstofvezelcomposieten en aluminium, en weegt 140 kg. Hij functioneert op 38 computerprocessoren. In zijn hoofd zitten vier camera’s, die zorgen voor stereoscopische beelden, ondersteund door een infraroodcamera, die diepte meet. Een rugzak bevat aansluitingen voor zijn stroomvoorziening. Er komen accu’s in te zitten wanneer hij autonoom moet werken.

Staan er in 2025 weer mensen op de maan?
LEES OOK

Staan er in 2025 weer mensen op de maan?

Over twee jaar ­huppelen de astronauten van Artemis 3 over de maan, houdt NASA vol. Bewijst het recente succes van Artemis 1 dat die streefdatum toch ...

Voorafgaand aan zijn eerste vlucht is Robonaut 2 aan strenge tests onderworpen. Hij blijkt bestand tegen de trillingen tijdens de lancering en zendt geen elektromagnetische straling uit die apparatuur in het ISS kan verstoren. De robot gaat mee met de Leonardo Permanent Multipurpose Module, die verder voorraad en apparatuur voor het ISS bevat. Deze module gaat permanent deel uitmaken van het ruimtestation.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, die de Robonaut 2 samen met General Motors ontwikkelde, wil humanoïden op de lange termijn gaan inzetten als verkenners bij reizen naar andere planeten.