Jagende voshaaien gebruiken hun lange staart als wapen tegen hun prooi. De haaien slaan met hun staart tegen een school vissen, waardoor enkele prooidieren het bewustzijn verliezen.

Een schematische weergave van de staartslag. Bron: Oliver SP, Turner JR, Gann K, Silvosa M, D'Urban Jackson T; PLOS ONE 8(7)
Een schematische weergave van de staartslag.
Bron: Oliver SP, Turner JR, Gann K, Silvosa M, D’Urban Jackson T; PLOS ONE 8(7)

Een flinke tik van de haaienstaart verdooft de vissen, zodat ze een gemakkelijke prooi vormen voor het roofdier. Dat concludeert haaienonderzoeker Simon Oliver, de oprichter van het Thresher Shark Research and Conservation Project, nadat hij met enkele collega’s de zee op ging om de jaagtechnieken van de voshaai te filmen.

In de buurt van de Filipijnen zagen ze voshaaien op sardines jagen. Op de filmbeelden is te zien dat de voshaaien hun borstvinnen naar binnen draaien om snel vooruit te schieten, waarna de staart krachtig door het water slaat. Door de klap raken de kleinste sardines versuft. Sommigen laten zelfs direct het leven.
Per staartslag kan de haai tot wel zeven sardines oppeuzelen.

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'
LEES OOK

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'

Iedereen kan wennen aan een extra robotduim, van kinderen tot senioren. Dat stelden Britse onderzoekers vast bij een wetenschapsfestival.

De opnamen vormen de allereerste beelden van jagende voshaaien. In totaal zagen de wetenschappers vijfentwintig verschillende situaties waarin de haai zijn staart inzette als wapen. De techniek is niet geheel onbekend bij grote zeeroofdieren. Ook  de dolfijn en de orka horen bij de groep slimme jagers die hun staart gebruiken om hun prooi te verdoven.

‘De vondst benadrukt dat de haaien erg verschillende jaagtechnieken hebben. De roofdieren moeten hun methodes gedwongen aanpassen aan het complexe ontwijkgedrag van de steeds afnemende hoeveelheid prooi’, zegt Oliver in een persverklaring.

Bekijk hieronder de beelden van de voshaaien in actie:

Video: Klemens Gann