Diemen (NL) – Er is een hele logische verklaring voor het grote aantal haaienaanvallen in Florida: statistiek.


De kusten van Florida zijn de laatste tijd opgeschrikt door grote hoeveelheden haaien. Het ligt voor de hand dat dit komt door zeestromen of voedselvoorraden. David Kelton van Penn State, een statistiekexpert, denkt een betere verklaring te hebben. Volgens hem is het statistisch gezien namelijk heel normaal dat er zo nu en dan heel veel haaienaanvallen kort na elkaar komen.
Het poisson-proces beschrijft het toevalsproces dat zeldzame gebeurtenissen kort na elkaar voorkomen. Een aanval van een haai is een zeldzame gebeurtenis en laat zich waarschijnlijk beschrijven door dit proces. De tijd tussen twee aanvallen is vrij lang, zeg een paar maanden. Statistisch is het dan normaal dat eens in de zoveel tijd de gebeurtenis – de haaienaanval – een paar keer kort achter elkaar plaatsvindt.
De Franse wiskundige Poisson bedacht het proces aan het eind van de 19e eeuw. Hij verklaarde waarom er zoveel Pruisische officieren omkwamen door een schop van een paard. Zijn berekeningen kwamen goed overeen met het werkelijke aantal slachtoffers. Kelton heeft nog niet berekend hoeveel haaienaanvallen er statisch gezien deze zomer nog komen.

Marijn Sandtke