Zeehonden lijken zo schattig en onschuldig, maar niets is minder waar. Zelfs haaien moeten vrezen voor de onverwachte killer. Dat blijkt uit een publicatie in de African Journal of Marine Science.

Pelsrob in de aanval.  Bron: Chris Fallows
Pelsrob in de aanval.
Bron: Chris Fallows

De Kaapse pelsrob, die voor de kust van Zuid-Afrika te vinden is, blijkt op haaien te jagen. De pelsrobben hebben het vooral gemunt op de zachte maag van de haai, die vol zit met smakelijke ingewanden. Dit deel van de haai is het rijkst aan voedingsstoffen, wat de voorkeur van de pelsrob kan verklaren.

Killer rob

Haaienkenner Chris Fallows was voor het eerst getuige van zo’n aanval in 2004. Het duurde vervolgens acht jaar voordat Fallows erachter kwam dat deze vreemde aanval geen eenmalige actie was van een overenthousiaste Kaapse pelsrob. In 2012 zag hij hoe een pelsrob een groep grote blauwe haaien aanviel die Fallows met aas had gelokt. De pelsrob doodde vijf haaien en at hun ingewanden op. Pas nu publiceert Fallows over zijn ontdekking.

Onderzoekers hebben het mythische land Poent gevonden, waar farao's hun geschenken vandaan haalden
LEES OOK

Onderzoekers hebben het mythische land Poent gevonden, waar farao's hun geschenken vandaan haalden

Het verdwenen Afrikaanse land Poent is omgeven door mysterie. De oude Egyptenaren zouden er volgens de overlevering goud, wierook en andere luxeartike ...

Voedselweb

De blauwe haai en de pelsrob zijn ongeveer even groot en hebben een vergelijkbaar menu van kleine vissen, schaaldieren en kleinere haaisoorten. Hoewel onderzoekers eerder hebben gezien dat haaien achter de pelsrob aan gaan, blijkt nu ook de omkeerde jacht een feit. Het tweetal blijkt erg aan elkaar gewaagd te zijn. De vondst betekent dat zeebiologen opnieuw moeten uitvogelen hoe het voedselweb in deze gebieden in elkaar steekt – mits het gedrag regelmatig genoeg voorkomt.

Lees ook: