Amsterdam (NL) – Vanaf 1 december 2002 zullen prof.dr. J.C. Clevers en zijn onderzoeksgroep deel gaan uitmaken van het Hubrecht Laboratorium, het Nederlands Instituut voor Ontwikkelingsbiologie (NIOB-KNAW) in Utrecht. Clevers wordt, naast prof. Ronald Plasterk, mede-directeur van het instituut, dat zich nog meer zal gaan concentreren op `functional genomics'.


Het biomedisch onderzoek van Hans Clevers en zijn collega's vormt een complement op het meer fundamenteel ontwikkelingsbiologische onderzoeksprogramma van het Hubrecht Laboratorium. In het verleden hebben zij al vaker samengewerkt. De KNAW hoopt dat de komst van de ongeveer vijfentwintig nieuwe onderzoekers naar het Hubrecht Laboratorium zal bijdragen tot het gestelde doel: het totstandbrengen van een toonaangevend instituut op het gebied van ontwikkelingsbiologie en genomics.
Hans Clevers (1957) studeerde geneeskunde en biochemie en promoveerde in 1985 op een immunologisch onderwerp aan de Universiteit Utrecht. Daarna werkte hij vier jaar als post-doc aan Harvard University. In 1991 werd Clevers hoogleraar immunologie aan de Universiteit Utrecht / Academisch Ziekenhuis Utrecht. De identificatie van een nieuwe groep transcriptiefactoren leidde hem naar ontwikkelingsbiologische vraagstellingen in C. elegans, de fruitvlieg, Xenopus en de muis. Clevers ontdekte dat een bepaalde transcriptiefactor, Tcf4, van belang is bij het ontstaan van darmkanker. Bij het Hubrecht Laboratorium zal de groep van Clevers dit onderzoek voortzetten.
Clevers is lid van de KNAW en ontving in 2001 de Spinozaprijs. Daarnaast is hij mede-oprichter van twee biotechnologische bedrijven, waarvan er een, Crucell, beursgenoteerd is.
Het Hubrecht Laboratorium, Nederlands Instituut voor Ontwikkelingsbiologie (NIOB-KNAW) doet onderzoek op het gebied van de ontwikkelingsbiologie van dieren, van bevruchting tot het volwassen organisme. De ontwikkelingen in de genomics bieden daarbij sinds kort een heel nieuwe invalshoek. Nu de genetische codes van veel organismen bekend zijn, is de centrale vraag in het onderzoek wat de genen eigenlijk doen (`functional genomics'). Omdat bijna alle genen een rol spelen bij de ontwikkeling van een organisme, staat op dit moment in het functional genomics-onderzoek de ontwikkelingsbiologie in de belangstelling. Het Hubrecht Laboratorium zal zijn lange ervaring in de traditionele embryologie ten volle benutten bij het genoomonderzoek.

Bron: KNAW