Een nieuw jaar brengt de belofte van langverwachte wetenschappelijke doorbraken. New Scientist blikt vooruit op 2018, het jaar waarin cryptomunten nóg groter groeien – of uit elkaar spatten.

Bitcoin is in 2017 zo’n 1900% meer waard geworden. Bron: Pixabay

Ben je het zat om steeds maar weer over bitcoin te horen? Helaas, in 2018 zal daar waarschijnlijk weinig verandering in komen, en ook aan initial coin offerings – of ICO’s – zal je moeilijk kunnen ontsnappen.

De Amerikaanse beroemdheden Jamie Foxx, Paris Hilton en Floyd Mayweather presenteerden in 2017 al allemaal hun eerste initial coin offering. Deze woordspeling is gebaseerd op een initial public offering, de ophaalronde die plaatsvindt wanneer bedrijven geld van investeerders inzamelen in ruil voor aandelen. Met ICO’s kunnen bedrijven om zogeheten tokens uitdelen voor geld. Deze tokens zijn cryptomunten die beveiligd zijn met de hulp van blockchain, de technologie achter onder andere bitcoin.

Wat maakt iemands gezicht aantrekkelijk? ‘Mannen overschatten zichzelf’
LEES OOK

Wat maakt iemands gezicht aantrekkelijk? ‘Mannen overschatten zichzelf’

Psychologe Iliana Samara onderzocht hoe romantische aantrekkingskracht onze aandacht en waarneming beïnvloedt. ‘Blijkbaar ...

LEESTIP In 50 inzichten toekomst beschrijft futuroloog Richard Watson hoe wetenschap, technologie en ons dagelijks leven het lot van de mens zullen bepalen. Nu van € 24,95 voor € 7,50 Bestel in onze webshop

Wat levert zo’n token jou op? Dat verschilt. Filecoin bijvoorbeeld, een bedrijf dat vorig jaar meer dan 250 miljoen dollar ophaalde met een ICO, laat mensen met hun tokens vrije ruimte op hun harde schijf verhandelen. Wanneer je een aantal gigabyte op je computer niet gebruikt, kun je die ter opslag uitlenen aan andere mensen in ruil voor Filecoin-tokens.

Riskante investering

Mensen die tokens kopen tijdens een ICO hopen dat de waarde ervan na verloop van tijd stijgt. Als het cryptoplatform eenmaal operationeel en succesvol is, zal de vraag naar de tokens stijgen, waardoor vroege investeerders ze met winst kunnen verkopen – dat is althans de theorie.

Maar als het bedrijf failliet gaat of nooit populair wordt, kunnen de tokens ook snel al hun waarde verliezen. ICO’s lijken dus op een vorm van crowdfunding voor de cryptomuntenwereld; van tevoren is moeilijk te bepalen of je investeert in een superproduct of in een onding.

Lees meer in ons dossier Vooruitblik 2018

Wetgevers hebben geen idee wat ze met de ICO’s aan moeten. In China zijn ze al verboden, elders lijken ze voornamelijk te worden genegeerd. In het Verenigd Koninkrijk worden ze toegestaan, maar de Britse financiële toezichthouder FCA adviseert wel dat ICO’s ‘speculatieve investeringen met een zeer hoog risico’ zijn, en dat mensen niet gek op moeten kijken als ze al hun geld verliezen.

En er valt veel te verliezen: in 2017 werd meer dan 3 miljard dollar opgehaald met ICO’s. Het lijkt dus duidelijk dat er een ICO-bubbel is, maar of, en wanneer deze zal barsten – dat weet niemand.

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: