Een brandstofcel levert langer energie aan je laptop.

Nooit meer onderweg zonder stroom komen te zitten. Toshiba heeft een prototype brandstofcel gemaakt waarmee je tot tien uur lang kunt werken met één brandstofvulling. Het bedrijf verwacht dat gewone batterijen overbodig zullen worden.

De chemische reactie van een geconcentreerd methanol-watermengsel levert energie, volgens de volgende brutoreactie: 2 CH3OH + 3 O2 à 2 CO2 + 4 H2O. Voor de deelreactie waarbij het methanol de elektronen levert is ook water nodig. Tot nog toe was de opslag daarvan een probleem want dat vraagt erg veel ruimte. Toshiba’s brandstofcel hergebruikt het water dat bij de reactie ontstaat en kan daardoor tien keer kleiner worden.

Het 'vijftigplusbuikje’ komt niet door een tragere stofwisseling
LEES OOK
Het 'vijftigplusbuikje’ komt niet door een tragere stofwisseling

Zuinig

Het apparaat is nu zevenentwintig bij acht centimeter, weegt negenhonderd gram en heeft een vermogen van gemiddeld twaalf watt. De computer vertelt aan de elektriciteitscentrale hoeveel energie hij nodig heeft, waardoor hij zuinig is met brandstof. Slechts honderd milliliter methanol in een vervangbare cartridge is voldoende voor tien uur werken. Volgend jaar denkt het Japanse bedrijf de brandstofcel op de markt te brengen.

Frouke Pieters