ESA heeft een nauwkeurig 3D-model van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko vrijgegeven. Deze komeet staat beter bekend als de ‘komeet van Rosetta’.

67P/Churyumov-Gerasimenko zal de eerste komeet ooit zijn die wordt bezocht door een man-made voertuig. ESA’s ruimtesonde Rosetta bereikte de komeet in augustus. Op 12 november zal de sonde haar lander Philae op het oppervlak plaatsen. Deze complexe manoeuvre zal zo’n zeven uur duren.

Het 3D-model van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.  Bron: ESA/Rosetta/MPS
Het 3D-model van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.
Bron: ESA/Rosetta/MPS

Het onthulde 3D-model brengt de vorm en het oppervlak van de ruimterots goed in beeld. Dat is niet alleen nuttig voor wetenschappers, maar ook leuk voor fans van de ruimtemissie: je kunt nu je eigen ‘Rosetta-komeet’ 3D-printen. Het model is te downloaden in .wrl– en in .obj-formaat (een klik op de link start de download).

Groen, groot, gedurfd
LEES OOK

Groen, groot, gedurfd

Wetenschappers hebben plannen voor ambitieuze riskante projecten in de strijd tegen klimaatverandering. Hebben die enige kans van slagen?

Afmetingen

Het model leert ons ook wat nieuws over de afmetingen van de komeet, die eerder ruwweg is beschreven als ‘zo’n 4 kilometer breed’. De komeet bestaat eigenlijk uit twee delen. De eerste ‘bult’ is zo’n 2,5 bij 2,5 bij 2 kilometer groot. Het tweede deel is 4,1 bij 3,2 bij 1,3 kilometer groot. De totale massa van de komeet is zo’n 10^13 kilogram (een 1 met 13 nullen).

Oud model

Het is niet het eerste model van de komeet. Eerder dit jaar gaf ESA een eerste versie vrij. Die gaf wel de vorm van 67P/Churyumov-Gerasimenko weer, maar gaf nauwelijks informatie over het ruwe oppervlak van de ruimterots. De nieuwe versie dankt zijn details aan de camera’s aan boord van Rosetta, die sinds augustus veel informatie hebben vrijgegeven.

Lees ook: