Rellen, zoals die in Engeland of de Islamtische wereld, worden veroorzaakt door de wereldwijde voedselprijs. Dat stellen statistisch natuurkundigen van de New England Complex Systems Institute in een artikel op voorpublicatiesite arxiv.org.

De statistici kwamen tot hun conclusie na bestudering van gegevens uit twee bronnen. De eerste is de wereldwijde voedselprijs, vastgesteld door de Verenigde Naties, geordend naar de tijd. De tweede zijn de data waarop over de hele wereld rellen plaatsvonden.

Makkelijker
In hun artikel combineerden de onderzoekers beide gegevensbronnen tot één plaatje (zie hieronder), dat lijkt te impliceren dat als de voedselprijzen te hoog worden, onrust het gevolg is.

De geschiedenis van de  wiskunde is diverser dan je denkt
LEES OOK

De geschiedenis van de wiskunde is diverser dan je denkt

Wiskunde is niet alleen afkomstig van de oude Grieken. Veel van onze kennis komt van elders, waaronder het oude China, India en het Arabisch Schiereil ...


De grafiek uit het artikel van de onderzoekers, die aantoont dat een hoge voedselprijs samen gaat met meer wereldwijde rellen.

Volgens de onderzoekers is het niet zo dat de voedselprijs de rellen direct veroorzaakt, maar wel dat zij een klimaat scheppen waarin dat soort geweldsuitbarstingen veel makkelijker kunnen ontstaan – een beetje zoals één vonkje in een droog bos een flink uitslaande bosbrand kan veroorzaken.

Gewaarschuwd
Bijzonder is dat de onderzoekers vorig jaar op 13 december de Amerikaanse overheid nog gewaarschuwd hadden dat de voedselprijs de door hun afgeleide grens naderde. Amper vier dagen later stak Mohamed Bouazizi zichzelf in Tunesië in brand – het vonkje dat de onrust in de Islamtische wereld deed losbarsten.

Onmogelijk
Het lijkt duidelijk: voor relatieve rust is een lage voedselprijs noodzakelijk. Of het in de toekomst echter mogelijk is die prijs ook laag te houden, is nog niet zeker. Doordat sommige beleggers speculeren op de voedselprijs en omdat de economische markten voor goederen wereldwijd minder gereguleerd zijn geworden, is het politiek en economisch lastig – zo niet onmogelijk – de prijs van eten aan banden te leggen.

2013
Voorlopig stijgt de voedselprijs in elk geval gestaag door. Volgens de onderzoekers zal de prijs in augustus 2013 daarom weer door de grens heenschieten. U bent alvast gewaarschuwd.

George van Hal