Op 3 oktober ontvingen tien onderzoekers de IgNobelprijs 2002, een prestigieuze prijs voor volkomen nutteloos onderzoek.

Alle Nobelprijswinnaars zijn inmiddels bekend. 10 december maken zij hun opwachting in Noorwegen om voor hun gedegen, baanbrekend of eigenzinnig werk geprezen te worden. Zij mogen zich verheugen in respect, aanzien en een flinke som geld. In Cambridge in de Verenigde Staten stonden op 3 oktober tien kandidaten in een heel ander soort spotlicht. Zij ontvingen de IgNobelprijs 2002. Voor werk dat de maatschappij op geen enkele wijze verrijkt heeft.

De IgNobelprijs voor de vrede ging naar Keita Sato, dr Matsumi Suzuki en dr Norio Kogure uit Japan. Zij leverden met hun Bow-Lingual een essentiële bijdrage aan vrede en harmonie tussen de soorten. Met Bow-Lingual weten hondenliefhebbers eindelijk wat Rakker wil zeggen. Het apparaat herkent 200 verschillende blafgeluiden en vertaalt het naar mensentaal. In Japan was het apparaat binnen een week overal uitverkocht.

‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’
LEES OOK

‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’

Ron Fouchier staat aan de frontlinie in de strijd tegen de griep. Met nieuwe vaccins wil hij ons beschermen tegen toekomstige pandemieën.

De IgNobelprijs Economie moest worden gedeeld door boekhoudkundig creatieve bedrijven als Enron, Lernaut & Hauspie, Kmart, Merck en Xerox. Zij ontvingen de prijs voor hun baanbrekende werk in het toepasbaar maken van het mathematische concept van imaginaire getallen voor het bedrijfsleven.

Ook de IgNobelprijswinnaar voor de hygiëne hield zich met mens en huisdier bezig. Eduardo Seguara uit Spanje ontwierp een wasmachine voor honden en katten. Surf voor fotomateriaal naar http://www.aykan.cl/.
Hoewel om te lachen, is de IgNobelprijs niet erg beschamend, getuige het 1200-koppige publiek in het theater van de Harvard Universiteit in Cambridge. Sommige winnaars pronken zelfs uitgebreid met de prijs op hun website.

Jelka Lustenhouwer

Zie http://www.ignobel.org