Biologen hebben exotische insectensoorten ontdekt met vreemde genitaliën: de vrouwtjes hebben een penis en de mannetjes een vagina. De onderzoekers publiceerden hun vondst op 17 april in Current Biology.

Parende Neotrogla curvata. De N. curvata is van de vier soorten waarbij het vrouwtje de penis heeft. Bron: Current Biology, Yoshizawa et al
Parende Neotrogla curvata. De N. curvata is van de vier soorten waarbij het vrouwtje de penis heeft.
Bron: Current Biology, Yoshizawa et al

De biologen ontdekten de penisverwisseling bij vier verschillende soorten die ze in Braziliaanse grotten vonden. Alle vier de soorten behoren tot het geslacht Neotrogla. Volgens bioloog Kazunori Yoshizawa zijn de Neotrogla de eerste dieren waarbij niet alleen de rol bij voortplanting is omgedraaid, maar de vrouwtjes ook daadwerkelijk een extern voortplantingsorgaan hebben dat we normaal gesproken met mannetjes associëren.

Wanneer de insecten voortplanten, steekt het vrouwtje haar penis in de vaginale opening van het mannetje. Een membraanachtig deel van haar penis zwelt op, waardoor talloze stekels het mannetje prikken. De insecten raken zodoende aan elkaar vastgekoppeld.

Tijd 'vertraagt' bij het zien van iets gedenkwaardigs
LEES OOK

Tijd 'vertraagt' bij het zien van iets gedenkwaardigs

Tijdens het kijken naar een opvallende afbeelding lijkt de tijd langzamer te gaan, ontdekten Amerikaanse hersenwetenschappers.

Verankerde penis

De penis van een Neotrogla aurora-vrouwtje. Bron: Current Biology, Yoshizawa et al
De penis van een Neotrogla aurora-vrouwtje.
Bron: Current Biology, Yoshizawa et al

De koppeling tijdens het paren is enorm sterk. Toen de biologen een parend stelletje van elkaar probeerden te scheiden, bleef het onderlijf van het mannetje zo stug aan het vrouwtje gehecht, dat zijn onderlijf van de rest van zijn insectenlijf scheurde. Wanneer de diertjes eenmaal vastzitten, kan het paren wel veertig tot zeventig uur lang duren.

Lees ook: