Amsterdam (NL) -De twaalfde ‘European Union Contest for Young Scientists’ vindt dit jaar plaats in Amsterdam. Van 18 tot en met 23 september 2000 presenteren creatieve en vindingrijke jongeren uit 32 Europese landen hun eigen onderzoek dat zich uitstrekt over alle gebieden van wetenschap en techniek.


De deelnemers, in de leeftijd van achttien tot twintig jaar, zijn de nationale winnaars van de wedstrijd voor jonge onderzoekers in hun eigen land. Gedurende vier dagen beoordeeldt een internationale vakjury de ingezonden onderzoeken op originaliteit, creativiteit, benadering van het probleem, de presentatie van het onderzoek en de kwaliteit van het geschreven rapport. De juryleden zijn toponderzoekers uit de wetenschap en het bedrijfsleven. De deelnemers besteden de resterende dagen aan ontspannende activiteiten waarbij ze kennis maken met de Nederlandse cultuur, natuur, wetenschap en techniek. Zo is er een bezoek aan de Bataviawerf in Lelystad gepland en een bezoek aan de Noordwijk Space Expo.
De prijzen bij de wedstrijd bestaan uit geldprijzen en reizen naar wetenschappelijke instituten. Zo kunnen deelnemers een week in de simulator in de Space Expo winnen, of het bijwonen van de Nobelprijs-uitreikingen in Stockholm.

Naast deelnemers uit Europa, zijn er ook een aantal wetenschappers buiten mededinging. Dit zijn de deelnemers uit Japan, Korea en de Verenigde Staten. Aan het eind van de week, op zaterdag 23 september 2000, vindt de prijsuitreiking plaats tijdens de Award Ceremony in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam.

Ingrid van Vilsteren