Leiden (NL) – Door de samenvoeging van de natuurhistorische collecties van Amsterdam en Leiden zou het instituut dat dan ontstaat in de top vijf komen van de Europese natuurhistorische musea.


De samenvoeging van de collecties van het Leidse museum Naturalis en het Zoölogisch Museum van Amsterdam heeft tot gevolg dat Nederlandse wetenschappers internationaal serieuzer zullen worden genomen. Verder komt het de collectievorming ten goede omdat er meer overzicht is en daardoor selectiever kan worden aangekocht.
De reden dat het Zoölogisch Museum van Amsterdam wil aansluiten is dat het een begrotingstekort heeft van 500.000 euro. De Universiteit van Amsterdam, de belangrijkste participant in het museum, ziet in de afstoting een kans te bezuinigen. Daarom zocht het onlangs contact met 'aartsvijand' Naturalis. Dat museum is dolblij met de samenvoeging. In het Leidsch Dagblad zegt directeur Wim van der Weiden dat het ineenschuiven van de collectie een hoogtepunt in zijn carrière zou betekenen.
Naturalis en het Zoologisch Museum hebben enkele jaren geleden een papieren gevecht gevoerd om het verwerven van de locatie voor het nieuwe Nationaal Natuurhistorisch Museum. Uiteindelijk won Leiden omdat hier nog het onderzoeksinstituut was gevestigd van wat ooit het Museum voor Natuurlijke Historie was. Die strijd ging met de nodige roddels gepaard. Zo zou Leiden Naturalis hebben verkregen omdat de toenmalige minister van Cultuur, Elco Binkman, in Leiden woonde en een deal sloot met zijn politiek vrienden in ruil voor een vergunning om zijn monumentale huis in Leiden te mogen verbouwen.
Het imago van Leiden als museumstad zou door de samenvoeging van de collecties, die op termijn wellicht onder één dak komen, een nieuwe impuls krijgen. Leiden is er veel aan gelegen zich als museumstad verder te profileren. Zo zijn het Rijksmuseum voor Volkenkunde en het Museum Boerhaave tussen 23 december en 5 januari gratis toegankelijk. Samen met de sponsors National Geographic en het Leidsch Dagblad hopen de musea dat mensen hun Kerstvakantie gebruiken voor een bezoek. Naturalis, het Rijksmuseum voor Oudheden, en De Lakenhal doen niet mee aan de actie.

Bron: Kennislink, Marco van Kerkhoven
Kijk ook eens bij Naturalis