GENT (B) – Gentse onderzoekers ontdekten dat uitzaaiingen ontstaan, doordat een complex dat de cellen bij elkaar houdt, is ontregeld.


De Belgische professoren Marc Mareel en Frans Van Rooy ontrafelden een belangrijk onderliggend mechanisme voor het ontstaan van uitzaaiingen bij kanker. Normale cellen kleven aan elkaar door zogenaamde cell adhesion molecules. In bijna alle kankercellen blijkt zo’n molecuul, het Cadherine-cateninecomplex, niet goed te werken. Dat heeft grote gevolgen: cellen verliezen hun verankering en vormen uitzaaiingen.

De Belgische professoren kregen in januari de driejaarlijkse Sidmarprijs voor hun geneeskundig wetenschappelijk onderzoek naar kanker. Uitzaaiingen vormen de belangrijkste doodsoorzaak bij kanker. De onderzoekers weten nu dat het Cadherine-cateninecomplex is ontregeld, maar tegelijk roept het oplossen van het probleem nieuwe vragen op. Wat is de oorzaak van het wegvallen van het complex dat de cellen bij elkaar houdt? Deze vraag proberen de onderzoekers nu op te lossen.

DR