Een Leidse promovenda heeft een vaccin tegen tumorcellen ontwikkeld.

Vernietig de indringers. Dat is de taak die ons immuunsysteem heeft. Kankercellen worden echter vaak over het hoofd gezien, omdat ze lichaamseigen zijn.

Promovenda Andreea Ioan-Facsinay van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzocht hoe het immuunsysteem toch kankercellen kan herkennen als vijand.

'Een waan is niet ­realistisch, maar er zit wel een logica in'
LEES OOK

'Een waan is niet ­realistisch, maar er zit wel een logica in'

Geheugenexpert Douwe ­Draaisma kan urenlang vertellen over de mysteries van onze ­hersenen. Onlangs bracht de Groningse hoogleraar zijn negende boek ...

Ioan behandelde cellen van muizen met antigenen uit de tumor. De cellen namen deze stoffen op en brachten stukjes ervan naar hun buitenkant, als een soort waarschuwingsignaal. Als deze cellen weer bij muizen ingespoten worden, brengen ze immuuncellen (T-cellen) in staat van paraatheid. Toen de muizen tumorcellen kregen, hielpen de T-cellen de tumorcellen al snel om zeep.

Volgens de promovenda kleven er wel ethische bezwaren aan dit vaccin. Ioan: “We hebben het alleen voor preventief gebruik getest bij dieren, dus niet bij dieren die al kanker hadden. Als je het vaccin bij mensen wilt testen, zul je aan hen tumorcellen moeten toedienen, terwijl ze nog niet ziek zijn.”

Een Amerikaanse onderzoeksgroep heeft wel een dergelijk vaccin als behandeling getest. Uit hun onderzoek bleek dat 50% van de muizen met kanker aan het einde van het experiment tumorvrij was.

Mariëtte Bliekendaal