Onderzoekers van de universiteit ETH Zürich hebben een zelfverdedigingsmechanisme voor pinautomaten bedacht. Dankzij een dunne coating spuwt de automaat vies schuim naar vandalen. De wetenschappers keken het trucje af van de bombardierkever.

Een speciaal laagje op een pinautomaat kan de machine tegen vandalisme beschermen. Zodra het oppervlak van de coating beschadigt raakt, verandert het laagje in heet, vies schuim.

Honingraat

Een coating op pinautomaten zorgt voor vies, heet schuim bij beschadiging. Bron: ETH Zürich
Een coating op pinautomaten zorgt voor vies, heet schuim bij beschadiging.
Bron: ETH Zürich

De coating bestaat uit verschillende plastic lagen. Elke laag heeft een honingraatstructuur. De holtes van de honingraat zijn in de eerste laag gevuld met waterstofperoxide, en in de volgende laag met mangaandioxide (bruinsteen). Wanneer de honingraatstructuur beschadigt, bijvoorbeeld door vandalisme, komen de twee stoffen samen. In een heftige reactie vormen ze een schuim van waterdamp en zuurstof. Hierbij komt ook een flinke portie hitte vrij. Het resultaat is een vies schuim met een temperatuur tot wel 80 graden Celsius.

Staan er in 2025 weer mensen op de maan?
LEES OOK

Staan er in 2025 weer mensen op de maan?

Over twee jaar ­huppelen de astronauten van Artemis 3 over de maan, houdt NASA vol. Bewijst het recente succes van Artemis 1 dat die streefdatum toch ...

De coating-uitvinding kan goed van pas komen: in de eerste helft van 2013 kraakten criminelen maar liefst duizend pinautomaten. Ze maakten toen tien miljoen euro buit.

Bombardierkever

Deze kever schrikt vijanden af door een corrosieve damp vrij te laten.  Bron: jayvee18 – Fotolia
Deze kever schrikt vijanden af door een corrosieve damp vrij te laten.
Bron: jayvee18 – Fotolia

De onderzoekers leenden het idee van de bombardierkever. Deze keversoort schrikt roofdieren af met gasexplosies. Wanneer de kever in gevaar komt, mengt hij twee chemische stoffen in zijn maag. Die stoffen reageren tot een corrosieve damp die de roofdieren bestookt.

Lees ook: