Een nieuw camerasysteem bootst na hoe dieren de wereld zien in zichtbaar en ultraviolet licht. Zo kun je bijvoorbeeld kijken door de ogen van een honingbij die een rups ziet.

De meeste dieren zien de wereld heel anders dan mensen. Nu kunnen we eindelijk een kijkje door hun ogen nemen.

Britse wetenschappers hebben een systeem gemaakt dat bestaat uit twee camera’s en software. Dit systeem kan video’s maken die mensen laten zien hoe de wereld eruitziet voor verschillende diersoorten.

Wat maakt iemands gezicht aantrekkelijk? ‘Mannen overschatten zichzelf’
LEES OOK

Wat maakt iemands gezicht aantrekkelijk? ‘Mannen overschatten zichzelf’

Psychologe Iliana Samara onderzocht hoe romantische aantrekkingskracht onze aandacht en waarneming beïnvloedt. ‘Blijkbaar ...

Andere kleur lucht

‘We gingen naar buiten om de vogels in de bomen te filmen, en toen drong het pas tot ons door hoe helder de lucht is in het ultraviolet’, zegt ecoloog Vera Vasas van de Universiteit van Sussex in het Verenigd Koninkrijk. ‘De lucht heeft voor de meeste dieren een andere kleur dan voor ons.’

Vasas en haar collega’s gebruikten twee commerciële camera’s in een 3D-geprinte behuizing om video’s op te nemen in zowel zichtbaar als ultraviolet licht. Vervolgens haalden ze de beelden door software om in te schatten welke golflengtes bepaalde dieren zien met het blote oog. Het programma bewerkt de videoframes om het perspectief van een bepaald dier weer te geven. Ze publiceerden hun onderzoek in het wetenschappelijk vakblad PLOS Biology.

Zo zijn er bijvoorbeeld kleurrijke video’s van een honingbij die een rups ziet. De rups laat een verborgen lichaamsdeel zien als afweermiddel tegen roofdieren. Ook is er een close-up van een springende spin.

Het camerasysteem werkt het beste binnen een afstand van twee meter, met dieren die niet snel genoeg bewegen om onscherp te worden, zegt bioloog Daniel Hanley van de George Mason-universiteit in Virginia, medeauteur van de studie.