Johannesburg (SA) – Internetgebruikers kunnen tegen betaling livebeelden van een duikexpeditie naar de zeldzame vis coelacant bekijken.


De coelacant is een vis die zeventig miljoen jaar geleden zou zijn uitgestorven. In 1938 duikt echter zo'n vis voor de kust van Zuid-Afrika op. Sindsdien zijn er de laatste eeuw enkele coelacants gezien in de oceaan bij Oost-Afrika en in Indonesië. Een team van duikers heeft nu enkele coelacants ontdekt bij Zuid-Afrika en toont de beelden van de mysterieuze vis op internet.

Na een speurtocht van twee weken vonden de Zuid-Afrikaanse duikers op maandag 14 mei de vis. Econet World Stream, een mediabedrijf, toont de beelden op hun website. Het is de eerste maal dat beelden van de coelacant op internet worden vertoond.
De duikexpeditie staat onderleiding van Pieter Venter, die een half jaar geleden als eerste op de vissen stuitte, op een diepte van 104 meter. Hij benadrukt vanuit Sodwana Bay aan de noordoostkust van Zuid-Afrika dat de vondst de duikers enorm inspireert. Ze hebben de vissen nu gevonden op een diepte van 115 meter. “Het team zal de grotten nu verder gaan onderzoeken en nagaan hoe groot de kolonie is. We willen ook nagaan of de coelacants zich voortplanten”, vertelt hij.
Gezien de vele aandacht die uitgaat naar de expeditie en de bijbehorende internetsite, lijkt de speurtocht lucratief te worden. Wellicht volgen meer spannende initiatieven met live internetuitzendingen die je tegen betaling kan bekijken. Het valt te hopen dat er geen hype ontstaat in het betalen voor een blik op allerlei activiteiten – dat zou de spoeling te dun maken. Het zou toch zonde zijn als de geïnteresseerde internetter de voorkeur geeft aan een abonnementje op een Big-Brotherachtige site, in plaats van dat hij kiest voor virtueel meegaan met ontdekkingsreizen.

Erick Vermeulen