Met een van de grootste computersystemen in Nederland kan het KNMI nog sneller rekenen aan het geavanceerde weermodel HIRLAM. Dat belooft nauwkeuriger voorspellingen.

Het KNMI in De Bilt heeft sinds kort de Sun Fire 15k in huis. De rekencapaciteit van deze computer komt ten goede aan weersvoorspellingen, maar ook aan onderzoek naar klimaatmodellen en de ontwikkeling van verbeterde meteorologische rekenmodellen.

576 gigabyte werkgeheugen, een kloksnelheid van 900 MHz en ruimte voor maximaal 106 64-bit-processoren: de Sun Fire 15k is een stevig rekenmonster. Het is de krachtigste server die op dit moment in de wereld beschikbaar is.

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'
LEES OOK

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'

Iedereen kan wennen aan een extra robotduim, van kinderen tot senioren. Dat stelden Britse onderzoekers vast bij een wetenschapsfestival.

Nauwkeuriger weersverwachtingen

HIRLAM staat voor High Resolution Limited Aarea Model. Voorheen behaalden de meteorologen van het KNMI met dit model een nauwkeurigheid van 55 kilometer. Met deze nieuwe weercomputer verschuift de resolutie naar 22 kilometer en dat belooft nauwkeuriger weersverwachtingen. Voorjaarsstormen zoals op 28 mei 2000 kunnen daardoor een half etmaal eerder en preciezer worden voorspeld.