Amerikaanse wetenschappers op universiteiten en nationale onderzoekslaboratoria kunnen nu ’s werelds grootste computer voor openbaar onderzoek gebruiken. De eerste baanbrekende resultaten zijn al binnen.

In het Lawrence Berkeley National Laboratory staat een supercomputer van het wetenschappelijke computercentrum van het Amerikaanse ministerie voor energie. Voor de rekenkracht zorgen 3328 IBM RS/6000-processoren. Meer dan tweeduizend wetenschappers kunnen het rekenmonster gebruiken. Het apparaat is Seaborg genoemd, naar de Nobelprijswinnaar Glenn Seaborg. Het apparaat kan vijf biljoen berekeningen per seconde uitvoeren (vijf teraflops) en overtreft daarmee een miljoen desktop-pc’s.

Sinds augustus hebben diverse onderzoekers het apparaat getest. De eerste gebruikers van de computer melden al diverse wetenschappelijke resultaten. Berekeningen die anders weken of maanden zouden duren, zijn nu binnen enkele dagen klaar.

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'
LEES OOK

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'

Iedereen kan wennen aan een extra robotduim, van kinderen tot senioren. Dat stelden Britse onderzoekers vast bij een wetenschapsfestival.

Eddie Baron van de University of Oklahoma draaide diverse modellen van een bepaald type supernova’s. Die komen van pas bij het bepalen van extragalactische afstanden en het bepalen van de aard van de donkere materie.

Phil Duffy, werkzaam aan het Lawrence Livermore National Laboratory, voerde een simulatie van de verandering van het wereldklimaat uit op de hoogst denkbare resolutie, namelijk cellen met een hoogte en breedte van vijftig kilometer. Collega’s van hem aan het National Center for Atmospheric Research (NCAR) in Boulder hebben in een dag een klimaatsimulatie gedraaid die een periode van honderd jaar beschrijft. Dat is een tienvoudige toename van de rekensnelheid ten opzichte van de toch al snelle apparatuur aan het NCAR.