Het toedienen van antibiotica aan vee kan ingrijpende gevolgen hebben voor een ecosysteem. De samenstelling van microben in de ingewanden van mestkevers kan erdoor veranderen en de methaanemissie uit mest kan erdoor toenemen.

Mestkever. Bron: Andi Gentsch via Flickr CC
Antibiotica kan veranderingen veroorzaken in de darmen van mestkevers. Bron: Andi Gentsch via Flickr CC

Onderzoekers aan de universiteit van Colorado hebben de mest geanalyseerd van koeien die het antibioticum tetracycline toegediend hadden gekregen. Dergelijke medicatie wordt regelmatig aan vee gegeven om ziektes te voorkomen en groei te stimuleren, hoewel het tot de ontwikkeling van antibioticaresistentie bacteriën kan leiden.

Meer methaan

Het onderzoeksteam toonde aan dat de mest van de met antibiotica behandelde koeien bijna twee keer zo veel methaan produceerde  – een belangrijk broeikasgas – dan dat van niet behandelde koeien.

Train je blik: wie focust op de omgeving, ervaart minder stress
LEES OOK

Train je blik: wie focust op de omgeving, ervaart minder stress

Hoe kan het dat rechercheurs op de beelden van een bewakingscamera in een ruimte vol mensen die ene onverlaat eruitpikken? Ho ...

‘We denken dat de tetracycline de groei van zogeheten methanogene archaea – methaan producerende micro-organismen – in het darmkanaal van de koeien bevordert, omdat antibiotica het aantal bacteriën vermindert’, zegt Tobin Hammer, die het onderzoek leidde.

Gedragsverandering

De antibiotica veroorzaakte ook veranderingen in de soortsamenstelling van de micro-organismen in de mest en de darmen van mestkevers.

Genen op je bord
AANBIEDING Genen op je bord Ann van Gysel, e.a. van €40,50 voor €24,99 Bestel in onze webshop

Hoewel de veranderingen de mestkevers niet fataal werden of de reproductie van de insecten verminderde, meent Anne Lizé, onderzoeker aan de universiteit van Rennes 1 in Frankrijk, dat het wel hun gedrag en hun reukvermogen aan zou kunnen tasten.

‘De verstoring van de microbiota kan niet alleen indirecte effecten hebben op het gedrag van het organisme dat het middel toegediend heeft gekregen, maar ook op dat van de organismen in de directe omgeving’, zegt ze.

Verder onderzoek

‘Het is belangrijk de effecten te bepalen van verschillende typen antibiotica die verschillen in werking en verschillende bacteriën beïnvloeden’, zegt Kevin Floate, onderzoeker aan de Agriculture and Agri-Food Canada.

Floate voegt toe dat het nuttig is te onderzoeken hoe lang na behandeling de antibiotica nog in dusdanige hoeveelheden aanwezig is dat het de microbiota beïnvloedt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: