Ze zeggen weleens dat partners na verloop van jaren in uiterlijk steeds meer op elkaar gaan lijken. Nu blijkt dat ze ook hun inwendige op elkaar afstemmen.

Als je samenwoont en kinderen hebt, gaat je immuunsysteem steeds meer op dat van je partner lijken. Dat concluderen onderzoekers van de KU Leuven in vakblad Nature Immunology.

Elk immuunsysteem is anders als het gaat om de typen afweercellen en hun mate van activiteit. De onderzoekers bestudeerden het bloed van 670 mensen met een leeftijd van 2 tot 86 jaar. Ze zagen dat de karakteristieken van elk immuunsysteem erg stabiel waren. Na verstoringen veroorzaakt door bijvoorbeeld buikgriep of de griepprik, keerden de immuunsystemen telkens terug tot hun standaardprofiel.

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?
LEES OOK

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?

Sebastiaan van de Water zocht uit hoe wetenschappers het nocebo-effect proberen te begrijpen en onder de duim proberen te houden.

Minder variatie

De immuunsystemen van samenwonende partners bleken echter opmerkelijk veel op elkaar te lijken. ‘Er is 50 procent minder variatie’, zegt onderzoeksleider Adrian Liston. ‘Dat is een extreem groot effect, groter dan het effect van 40 jaar ouder worden.’

Een verklaring voor het resultaat is dat kinderen de darmflora van hun ouders veranderen. ‘De makkelijkste manier om darmbacteriën over te dragen, is via de uitwerpselen en de mond’, zegt Liston. ‘Allebei de ouders kunnen een luier verwisselen.’

Met medewerking van Yannick Fritschy

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees ook: