Kraaien zijn slimmer dan voorheen gedacht. Biologen hebben experimenteel aangetoond dat kraaien net als mensen en apen bepaalde denktaken van hogere orde kunnen uitvoeren. Dat betekent dat de hersenen van kraaien uitzonderlijk zijn in vergelijking met andere vogels. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in vakblad Current Biology.

Ander kort nieuws

vader met baby
Verder treedt na de geboorte van de baby bij de vader een significante afname van het aantal uren slaap op

Aanstaand vaderschap verlaagt hormoonniveau
Aanstaand vaderschap kan het niveau van de hormonen testosteron en estradiol bij mannen verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de University of Michigan in de VS. Daarmee tonen ze voor het eerst aan dat deze hormonale veranderingen al voor het vaderschap kunnen optreden. De wetenschappers hebben nog geen verklaring voor het resultaat.

Neurologen verklaren ons navigatievermogen
Neurologen van het University College London hebben het hersengedeelte geïdentificeerd dat verantwoordelijk is voor ons navigatievermogen. De kracht van het signaal dat dit gebied produceert, bepaalt hoe goed iemand kan navigeren. Tot dusver wisten wetenschappers niet waarom sommige mensen beter kunnen navigeren dan anderen.

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'
LEES OOK

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'

Iedereen kan wennen aan een extra robotduim, van kinderen tot senioren. Dat stelden Britse onderzoekers vast bij een wetenschapsfestival.

Nieuwe theorie verenigt twee kwantummysteries
Kwantummechanica is minder gecompliceerd dan gedacht. Natuurkundigen van onder andere de TU Delft hebben aangetoond dat twee onderdelen uit de kwantummechanica, de zogeheten golf-deeltje-dualiteit en het onzekerheidsprincipe, verschillende manifestaties zijn van hetzelfde fenomeen. Ze publiceerden het resultaat in Nature Communications.

Deze rubriek verscheen ook in Het Parool.