De kamsalamander op de Veluwe wordt bedreigd door zijn Italiaanse neef. Dat ontdekten onderzoekers van Naturalis en stichting Ravon. De neef paart met de inheemse soort en produceert zo vruchtbare nakomelingen. Uit DNA-onderzoek blijkt dat de Italiaanse kamsalamander de inheemse soort verdringt.

Ander kort nieuws

spelende peuter op glijbaan
Peuters hebben een betere nachtrust na een buitenspeelsessie dan na een middagdutje

Dutjes niet bevorderlijk voor nachtrust peuter
Kinderen van boven de twee jaar die overdag een uiltje knappen, slapen ’s nachts minder goed. Dat concluderen Australische onderzoekers op basis van een vergelijking van verschillende studies. Daaruit blijkt volgens hen dat dutjes verband houden met later inslapen, korter slapen en verminderde slaapkwaliteit.

Overmatig drinken en eetproblemen gelinkt
Eetproblemen en binge-drinken treden vooral samen op bij tienermeisjes, blijkt uit een studie uitgevoerd onder 2488 Russische adolescenten. Dit verband werd in mindere mate ook bij jongens aangetoond. Eetproblemen en een problematische houding over eten komen bij Russische jongeren überhaupt veel voor.

‘Wat mensen allang vergeten zijn, staat nog geschreven in bomen’
LEES OOK

‘Wat mensen allang vergeten zijn, staat nog geschreven in bomen’

Met haar boomboor onderzoekt Valerie Trouet woudreuzen en reconstrueert ze wat die allemaal hebben meegemaakt.

Aanwijzing gevonden voor uitdijen hersenen
at het menselijk brein groter is dan van de aap lijkt een gevolg te zijn van ons dna. Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat een stukje van het menselijk dna de activiteit van een gen verhoogt dat bij de hersenontwikkeling betrokken is. Embryo’s van muizen met het stukje dna kregen twaalf procent grotere hersenen.

Lees ook: