Krokodillen en alligators zijn betere klimmers dan voorheen gedacht. De dieren kunnen zelfs de boomkronen bereiken.

Een mississippialligator (Alligator mississippiensis) zoekt het hogerop. Bron: Kristine Gingras, University of Tennessee
Een mississippialligator (Alligator mississippiensis) zoekt het hogerop.
Bron: Kristine Gingras, University of Tennessee

Amerikaanse onderzoekers bekeken het gedrag van verschillende krokodilsoorten in Australië, Afrika en Noord-Amerika. Zij concludeerden dat vier soorten het vaak hogerop zoeken in de bomen. Hoe hoog die dieren klimmen, is afhankelijk van hun grootte: hoe kleiner de krokodil, hoe hoger hij klimt. Het record ligt rond de vier meter hoog.

Hoewel er anekdotisch bewijs bestond dat krokodillen bomen beklimmen, was dit niet eerder bevestigd door een wetenschappelijke studie. De publicatie, die verscheen in het wetenschappelijke blad Herpetology, brengt daar nu verandering in.

Hoe beïnvloeden sociale contacten het microbioom?
LEES OOK

Hoe beïnvloeden sociale contacten het microbioom?

We gingen er lang van uit dat het microbioom wordt gevormd tijdens de babytijd. Inmiddels blijkt echter dat je latere leven bepalend is.

Op wacht 
De krodillen lieten zich niet snel in de bomen betrappen. Wanneer iemand hun locatie naderde, lieten ze zichzelf in het water vallen. De onderzoekers concluderen daarom dat de krokodillen de hogere plek opzoeken om hun omgeving in de gaten te houden. Daarnaast zouden ze in de bomen, waar zonlicht door het bladerdak valt, op temperatuur kunnen komen. De krokodillen lijken namelijk sneller aan de klim te beginnen in gebieden waar weinig zonlicht de grond bereikt.

Lees ook: