Een analyse van boommonsters in Connecticut toont aan dat zieke bomen methaan produceren. Een hectare bos levert daarmee per jaar het equivalent van de verbranding van meer dan honderd liter benzine.

De onderzoekers van Yale University schatten in Geophysical Research Letters dat wereldwijd bomen tien procent van de methaanemissie verzorgen. Uiterlijk zien bomen van bijna een eeuw oud er vaak nog gezond uit, maar ondertussen kan een schimmelinfectie zich een weg door het hout vreten.

Methaanproducerende bacteriën, zogenaamde methanogenen, gedijen dan goed in het rotte hout en zorgen voor de uitstoot van het broeikasgas. Dit nieuwe inzicht heeft gevolgen voor de geschatte bijdrage van bossen aan de verwijdering van koolstof uit de atmosfeer. Volgens de onderzoekers is dat een vijfde minder dan gedacht.

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’
LEES OOK

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’

Primatoloog Frans de Waal is op 14 maart 2024 overleden. In juni 2019 interviewde New Scientist De Waal. De les die hij meegaf: ‘zo speciaal zijn wi ...

Vooral rode esdoorns vormden een bron van methaan, en in geringere mate ook eiken, berken en dennenbomen. Temperatuur speelt een rol bij het proces. In de zomer was de gemeten methaanuitstoot meer dan drie keer groter dan in de winter.