Oxford (UK) – Met de felle kleuren van hun herfstbladeren proberen bomen schadelijke insecten weg te jagen.


De biologen Sam Brown en de onlangs overleden William Hamilton ontdekten dat de bomen die de meeste last hebben van bladluis de soorten zijn die het hardst 'schreeuwen'. Met felle rode, oranje en gele bladeren zeggen ze tegen de insecten dat ze maar beter uit hun buurt kunnen blijven, zo schrijven zij in Science.
Het duo vergeleek de verkleuring van bladeren in driehonderd boomsoorten. Bomen die meer in de smaak vallen bij verschillende soorten bladluizen staan er significant gekleurder bij in de herfst. Deze beestjes zijn kieskeurig in wat ze eten en laten zich sterk beïnvloeden door kleur. Dat ze veel schade kunnen aanrichten spoort bomen aan om hun aandacht af te leiden.
Kleurige bladeren geven een zogenaamd 'hindernissignaal', waarmee de boom aan de bladluizen duidelijk wil maken dat hij een lastige prooi is. De boom pronkt met zijn gezondheid en laat zien dat hij zich goed kan verdedigen.
Voor het eerst blijkt dat bomen ook hindernissignalen afgeven. Bij dieren was dit al langer bekend. Wanneer een antilope voor de neus van een cheeta hoge wilde sprongen maakt, lijkt dit een onverstandige bezigheid, maar het ontmoedigt de snelle jager juist. Het dier zegt als het ware: “Ik ben zo fit en snel dat ik me kan uitsloven en daarna alsnog genoeg energie heb om te ontsnappen.”
Een bladluis die een lekker plekje zoekt om te overwinteren en zich het jaar daarop voort te planten nestelt zich daarom liever in een saaie boom zonder oogverblindende kleuren.

Jocelyn Berdowski