Ook apen willen niet betrapt worden als ze vreemdgaan. Gelada’s maken veel minder geluid tijdens paringen waarbij ze het dominante mannetje bedriegen.

Niet alleen mensen zijn voorzichtig als ze overspel plegen; ook sommige apen proberen hun buitenechtelijke affaires verborgen te houden. Gelada’s, die uiterlijk op bavianen lijken en uitsluitend in Ethiopië voorkomen, leven in harems. Bij paringen waarbij het dominante mannetje niet betrokken is, maken ze veel minder geluid dan gewoonlijk. Dat blijkt uit onderzoek waarbij wetenschappers meer dan duizend vrijpartijen van gelada’s analyseerden.

In gelada-kolonies paren de vrouwtjes normaal gesproken alleen met het dominante mannetje. Toch blijkt vreemdgaan op grote schaal voor te komen. Eerder onderzoek toonde al aan dat ondergeschikte mannetjes verantwoordelijk zijn voor 17 procent van het nageslacht.

Kikkers en padden beschermen is goed voor onze gezondheid
LEES OOK

Kikkers en padden beschermen is goed voor onze gezondheid

Amfibieën kunnen allerlei ziekten helpen genezen, waaronder diabetes en schimmelinfectie ...

De gelada’s verbergen hun vreemdgaan niet alleen door stiller te zijn. Uit het onderzoek volgt ook dat de paringen vaak plaatsvinden op grote afstand van het dominante mannetje. De angst om betrapt te worden is niet ongegrond. Bij 20 procent van de avontuurtjes beëindigde een zeer agressief alfamannetje het samenzijn.

De resultaten van het gelada-onderzoek, dat onder leiding stond van gedragsecologen van de University of the Free State in Zuid-Afrika, zijn deze week gepubliceerd in Nature Communications. Volgens de onderzoekers kunnen de bevindingen helpen een model te maken om het gedrag van vreemdgaande dieren en mensen te analyseren.