Marmoset-apen kunnen tot wel dertig minuten lang met elkaar babbelen, zo melden biologen in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology. De apen wachten tijdens het gesprek netjes hun buurt af voordat ze weer wat zeggen.

Een mamoset-aapje is een beleefde gesprekspartner. Bron: Leszek Leszczynski
Een Marmoset-aapje is een beleefde gesprekspartner.
Bron: Leszek Leszczynski

Daarmee lijkt het erop dat niet alleen mensen beleefde gesprekken voeren, zegt onderzoeksleider Asif Ghazanfar in een persverklaring: ‘Marmoset-apen werken samen wanneer ze hun roepen uitwisselen. Daarmee lijken hun vocalisaties veel meer op menselijke gesprekken dan op het roepen van dieren zoals vogels, kikkers en krekels.’

Die diersoorten lijken alleen te roepen om een partner aan te trekken of hun territorium te verdedigen. Daarnaast roepen zowel deze dieren, als bijvoorbeeld chimpansees, ongecoördineerd door elkaar. De Marmoset-aap wacht zo’n vijf seconden na zijn gesprekspartner is uitgepraat voordat hij met een roep antwoordt.

‘Ons lichaam is een meester in zich aanpassen aan warmte en kou’
LEES OOK

‘Ons lichaam is een meester in zich aanpassen aan warmte en kou’

Thermofysioloog Wouter van Marken Lichtenbelt doet onderzoek naar hoe het menselijk lichaam omgaat met kou en warmte.

De onderzoekers hopen dat het gedrag van de Marmoset-apen zal onthullen wat de functie is van dit soort gespreksetiquette. Dat zou ook kunnen uitwijzen waarom menselijk gesprek dezelfde regels volgt.