Chicago, Illinois (VS) – Een biocapsule met levende, insulineproducerende cellen erin biedt uitkomst voor diabetespatiënten.


Prof dr Tejal Desai van de University of Chicago ontwikkelde een piepkleine, implanteerbare capsule die insuline afgeeft aan het bloed van een diabetespatiënt. De capsule is revolutionair op twee vlakken: hij geeft onbeperkt insuline af, en het lichaam kan hem niet afstoten. Ook de microtechnologie die erbij komt kijken is bijzonder. Die komt oorspronkelijk uit de computerindustrie, waar men er microchips mee maakt.

De poren in het membraan van de capsule zijn zo klein dat antilichamen er niet doorheen kunnen.


“De capsule is eigenlijk een bioreactor”, vertelt Desai. “Hij bevat levende cellen die insuline produceren uit stoffen die het lichaam zelf aanlevert.” Deze cellen, die afkomstig zijn uit de alvleesklier van een gezonde persoon, zijn omsloten door een membraan dat selectief stoffen doorlaat. Zuurstof, glucose en voedingsstoffen kunnen zonder meer de capsule in, en insuline eruit. De antilichamen die het lichaam aanmaakt als reactie op de lichaamsvreemde cellen, zijn echter te groot en kunnen de capsule niet in. Daardoor kan het lichaam de capsule niet afstoten.
Na positieve testresultaten op muizen heeft Desai de capsule nu voor het eerst ook op mensen getest. Het ziet er veelbelovend uit, maar Desai durft nog geen voorspellingen te doen over lange-termijnresultaten.


Nienke Beintema