Diemen (NL) – Het is een enorm schouwspel geweest: de Leonidenstorm die in de nacht van 18 op 19 november heeft plaatsgevonden en in heel Europa te zien was. In de Lage Landen gooiden bewolking en mist echter op veel plaatsen roet in het eten.


Erwin Kroll waarschuwde er al voor op het journaal, het weer zou niet meewerken om iedereen een vrij uitzicht te gunnen op de Leoniden 2002. In heel Nederland en grote delen van Vlaanderen was de bewolking zo dicht dat slechts op enkele momenten een paar vallende sterren te zien waren.
Sommige enthousiastelingen in het noorden van Nederland zijn toch voor het vroege opstaan beloond en hebben enkele tientallen vallende sterren geteld. Helaas voor de meesten is observatie van de beloofde sterrenregen, die op zijn hoogtepunt om 5.00 uur vanochtend voor een spektakel van honderden vallende sterren per minuut zou gaan zorgen, hier niet mogelijk geweest.
Medewerkers van het KNMI, die naar de Costa Brava waren afgereisd om de meteorenregen te bestuderen, rapporteren dat zij op het hoogtepunt 87 meteoren langs zagen komen per 5 minuten. De Leonidenregen bevatte verscheidene zeer heldere vuurbollen, die in enkele gevallen nalichtende sporen vertoonden die minutenlang zichtbaar bleven. Soms vielen er wel vijf of zes meteoren tegelijk op bijna dezelfde plek aan de hemel.
Een herkansing laat volgens de verwachtingen nog wel even op zich wachten: de volgende voorstelling vindt volgens het meest waarschijnlijke scenario pas plaats in 2095.

Sonja Jacobs

Bron: KNMI

zie ook: Een sterrendouche in de morgen